Wednesday, January 16, 2013

ivan meštrović - 51. godišnjica smrti

Danas se obeležava 51. godišnjica smrti Ivana Meštrovića, najpoznatijeg hrvatskog vajara i arhitekte. Umro je 16. januara 1962. u Zagrebu, a rođen 15. avgusta 1883. u Vrpolju (to vam je ono "Strizivojna-Vrpolje", u početku čudan naziv dok se ne naviknete posle 10 prolazaka kroz taj kolodvor, hehehe)
Nemoguće je proći Zagrebom a ne primetiti bar jedno njegovo delo. Isto tako, ako ste barem jednom bili u Beogradu ili videli sliku Kalemegdana, vašem pogledu nije mogao da umakne čuveni Pobednik, simbol prestonice Srbije. Pobednik je trebalo da bude postavljen na Terazijama, davne 1928. godine, ali narod se pobunio zbog nage muške figure koja bi krasila sam centar grada, tako da je kip svoje mesto na kraju dobio na Kalemegdanu, iznad ušća Save u Dunav.
Meštrović nas je zadužio velikim brojem skulptura i građevina, pa je teško nabrojati ih sve, zato ću pomenuti još samo par najbitnijih, a za ostale se sami potrudite ;)

Malo dalje od samog grada, na Avali, nalazi se spomenik Neznanom junaku koji ste sigurno obišli ili još sa učiteljicom, ili sa domaćinima ukoliko ste imali vremena dok ste bili u gostima :) Ako kojim slučajem još niste bili tamo, obavezno planirajte izlet tokom prvih prolećnih dana, nećete se pokajati! :) Zaista impresivno izgleda, a i pomaže u pravljenju razlike između karotide i karijatide :D

Sad se opet vraćam na Kalemegdan, gde je postavljen spomenik Zahvalnost Francuskoj, podignut u znak prijateljstva i saradnje (= savezništva) Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu. U par navrata spomenik je bio prekrivan čaršavima i porukama koje Francuzima stavljaju do znanja da smo ljuti i uvređeni, zbog čega su se sigurno jako potresli.

Najbitnija Meštrovićeva dela u Zagrebu su Zdenac života - ispred HNK, spomenik Nikoli Tesli - u istoimenoj ulici, Povijest Hrvata - original se nalazi u Beogradu,u Belom dvoru, a replika ispred Pravnog fakulteta u Zagrebu... Pored tih skulptura, treba istaći i "Džamiju", tj. Dom likovnih umjetnika u Zagrebu, za šta je Meštrović izradio nacrt.
On nije zapostavio ni Dalmaciju, pa je tako Trogiru podario reljef Petar Berislavić, Splitu kip Grgura Ninskog, čuvenog i po zlatnom nožnom palcu, a Šibeniku kip Jurja Dalmatinca

I tako bih mogla do jutra da nabrajam sva njegova dela koja se nalaze na našim prostorima, kao i po belom svetu, ali umesto toga ispod sledi nekoliko fotki nabrojanih dela koje sam napravila od 2008. do prošle godine...


  spomenik zahvalnosti francuskoj, kalemegdan


pobednik, kalemegdan (nije moglo bolje)
                                       
spomenik neznanom junaku, avala

zdenac života, ispred hnk u zagrebu

petar berislavić, trogir
 
grgur ninski, split





juraj dalmatinac, šibenik

No comments:

Post a Comment