Friday, February 14, 2014

medvedgrad





Jedna od interesantnih ideja za šetnju po okolini Zagreba je odlazak do Medvedgrada, na obroncima Medvednice. Ako se od Šestina krene peške, može se bez problema stići do ovog utvrđenja koje, gledano iz Zagreba, izgleda kao da čuva grad; nekad izaziva osećaj jeze, npr. kada je hladno i od magle se jedva vidi, ili pak budi romantični osećaj kad ga gledamo tople letnje noći kako svetli i narušava mrak kojim je okružen. Samo zdanje ne izgleda toliko staro, pogotovo ne kad se stigne do Oltara domovine, spomenika poginulima u Domovinskom ratu. Tu je i kapela sv. Filipa i Jakova, kao i kule s kojih se pruža pogled na Zagreb.
Nadam se da će nadležni poraditi na promociji ovog mesta i da će postati popularnije, jer ima izvrsnu lokaciju i istorijsku vrednost, što bi svakako trebalo iskoristiti :)
Medvedgrad je poznat i kao mesto gde je neko vreme živela Barbara Celjska, poznata kao zloglasna Crna Kraljica. Ima i drugih legendi i njemu, a u svojim su ga delima spominjali i Avgust Šenoa, u Zlatarovom zlatu, kao i Marija Jurić Zagorka u Gričkoj vještici. Priče i legende o Medvedgradu možete naći ovde.








pogled na zagreb




No comments:

Post a Comment